Çocuğunuz sigaraya başladıysa, onunla nasıl iletişim...
Psk. Pınar Şahmerdan

Psk. Pınar Şahmerdan

Çocuğunuz sigaraya başladıysa, onunla nasıl iletişim kurmalısınız ?

05 Ağustos 2019 - 14:37

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, ailelerin çocukları ile sigarayı bırakmaları hakkında konuşmaları, çocuklarının hayatını ömür boyu etkileyebileceğini gösteriyor. Gençlerde hangi davranışın olumlu, hangisinin olumuz bir etki  yarattığını gözlemlemek zordur. Sigara içmeyi deneyen bazı gençler bunu bir iki defa ile sınırlandırabilirken ne yazık ki bir bölümü de ailelerinin onlar ile bu konuda doğru iletişim kuramaması nedeniyle, ömür boyu kronik sigara bağımlısı olma riski taşıyor.

Aileler, zaman zaman çocukları ile nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilemiyorlar.  Kendi yaptıkları hataları çocuklarının yapmasını istemeyip çok sert tepki verebiliyorlar.Belki de geçmişte kendi yaşadıkları sert tepkileri hatırlayıp, çocuğum benden korkmasın diye düşünebiliyorlar. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli etkenlerden biri de doğru iletişimdir. Açık iletişim olayları görmezden gelmekten ya da konuşmaktan kaçınmaktan daha olumlu sonuçlar doğurma yönündedir.

Daha önce sigara içmemiş aileler çocukları ile daha sık ve tartışmaya açık iletişim içinde olmaktadırlar. Ne yazık ki bu durum gençleri olumsuz etkiliyor. Sigara içmeyen anneler çocukları ile sigara içmenin zararları hakkında çok fazla konuştuğunda da çocuklarda ters etki bırakıyor. Çocuklar annelerinin onları anlamadığını ve onlara çok fazla öğüt verdiğini düşünüyorlar. Fakat sigara kullanan aileler için bu durum daha karmaşıktır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, sigara içme ile kötü hatıraları olan babalar bu konuda çocukları ile doğru iletişimi kuramamaktadır. Sigarayı bırakan anneler ise yaşadığı kötü deneyimleri çok fazla paylaşırsa, sigara bırakmanın ne kadar zor olduğunu anlatırsa, çocuklar daha fazla kalıcı olarak sigarayı bırakma olasılığı gösteriyor.

Genel olarak çıkarabileceğimiz yorum; çocukların ailelerinin davranışları ve sigarayı bırakma konusunda çok fazla şüpheleri vardır. Eğer spesifik olarak söylenecek ise, anne-babalar sigara kullandıkların da çocuklar pasif sigara kullanıcısı oluyor. Çocuklar sigara içme konusunda ortada sessiz bir anlaşma olduğunu düşünüp kendilerinin de içebileceklerini düşünüyorlar. Bu nedenle aileler çocuklarına örnek olmalıdırlar. Aileler, çocuklarına nasihat değil bilgi vermelidirler. Örneğin, cilt ve dişlere olan etkilerinden bahsedebilirler. Gençler için dış görünüm önem taşımaktadır. Daha fazla sosyalleşmelerine katkıda bulunup, çocuklarını farklı spor veya sanat faaliyetlerine yönlendirebilirler. Eğer aileler kendi yaşadıkları sigara bırakma zorluklarını çocukları ile paylaşırsa, çocuklarının uzerinde  olumlu etkisi olur. Çocuklarınıza, direkt olarak sigarayı bırak demek yerine, kötü deneyimlerinizi paylaşin. Fakat, daha önce sigara içmediyseniz, bir deneyim durumunuz olmadıysa, çocuğunuza tavsiyeler vermeyiniz. Bu konuda uzmanlardan yardım almak daha doğrudur. Aile iletişimi uzun süreli bir etkiye sahiptir ve her ne konuda olursa olsun sürekli yenilenmesi gerekmektedir. Kendiniz sigara içip bıraktıysanız, çocuğunuza verebileceğiniz en büyük hediye, ona yaşadığınız zorlukları anlatmaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum