“30 bin kişi mağdur olacak!”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi’ndeki su kuyularının kapatılması hakkında soru önergesi yöneltti.

“30 bin kişi mağdur olacak!”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi’ndeki su kuyularının kapatılması hakkında soru önergesi yöneltti.

“30 bin kişi mağdur olacak!”
06 Eylül 2019 - 13:04

Çandarlı’da site sakinlerinin su ihtiyacını karşılayan kuyular kapatılıyor. Yıllar önce açılan kuyulardan 8’i’nin kapatılması kesinleşti böylelikle 300 aile susuz kalacak. Günümüzün en büyük ihtiyacı olan su, site sakinlerini zor durumda bırakacak.
Çandarlı Mahallesi’nde sitelerde açılan 27 kuyudan 8 tanesinin kapatılması kesinleşti. 19 kuyunun ise ilerleyen dönemlerde kapatılacağı iddia ediliyor. Bu durum Çandarlı turizmini ve site sakinlerini olumsuz yönde etkileyecek.
 
“BİNLERCE KİŞİ SUSUZ BIRAKILIYOR”
30 bine yakın kişinin susuz kalacağını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Zerrin Aslan Enerji isimli firma o bölgede Jeotermal arama ruhsatı alıyor. Firmanın şikayeti ve baskısı sonucu bu kararın alındığı iddia ediliyor” dedi.
 Konu hakkında tepkisini net bir şekilde ortaya koyan CHP’li Sertel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Site sakinlerinin aktardığına göre kuyularda yapılan ölçümlerde suların sıcaklığı 25-27 derece arasında çıkmış. 21 dereceyi aşan yeraltı suları teknik olarak Jeotermal kabul edilse de bu sıcaklıktaki suların ticari ve ısıtma amaçlı kullanılması mümkün değildir. 8 kuyunun kapatılması için yazılar gönderilmiş. Bu sitelerin ikisi hariç hiçbirinde şebeke suyu yok. Bölgede yaz kış yaşayan vatandaşlar kapatmaların ardında Zerrin Aslan isimli firmanın baskısı olduğunu düşünüyor. Şayet arkasında kim olduğu, jeotermal ruhsatını hangi şartlarda aldığı bilinmeyen bir firmanın baskısı ile binlerce kişi susuz bırakılıyorsa İzmir Valiliği ve Devlet Su İşleri İzmir Bölge Müdürlüğü ‘Bin 300 ailenin mi bir firmanın menfaati mi” daha önemli diye iyice oturup düşünmeli. Bölgedeki 27 adet sondaj kuyusundan 8’i kapatılması için yazılar gönderilmiş. Kalan 19’unun da yakın süreçte kapatılacağı ifade ediliyor. Yaz aylarında nüfusunun 120 bine dayandığı, çok sayıda kişinin de yaz kış ikamet ettiği turizm bölgesi Çandarlı’da bu kuyuların kapatılması, 30 bine yakın kişiyi susuz bırakacaktır. Su yaşamsal bir ihtiyaçtır. Yapılması gereken İZSU o sitelerin tamamına şebeke suyu bağlayıncaya kadar kuyuların faaliyetine izin vermektir.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru yönelten CHP’li Sertel, suyun hayati önem taşıdığını söyleyerek, “Sitelere şebeke suyu bağlanıncaya kadar durdurulması mümkün mü” diye sordu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum