“Beyaz Baretli Kadınlar” projesi tanıtıldı

Beyaz Baretli Kadınlar projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje için, İzmir İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi işbirliği sağladı.

“Beyaz Baretli Kadınlar” projesi tanıtıldı

Beyaz Baretli Kadınlar projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje için, İzmir İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi işbirliği sağladı.

“Beyaz Baretli Kadınlar” projesi tanıtıldı
05 Kasım 2019 - 14:37

İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimine devam eden kadın öğrenciler için başlatılan proje, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından hayata geçirildi. Proje kapsamında inşaat mühendisliği bölümünde öğrenimine devam eden kadın öğrencileri, öğrenim bursu, teknik ve sosyal mühendislik eğitimi, mentörlük, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi ile birçok yönden desteklemek hedefleniyor. Projenin tanıtım toplantısı Balçova Belediyesi’nin tesislerinde gerçekleştirildi. Toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Erdoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı Nilay Kökkılınç, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esen Değer Alpagut, çeşitli kurumlarda görev yapan inşaat mühendisi kadınlar ve İnşaat Mühendisliği Bölümünde lisans öğrenimine devam eden kadın öğrenciler katıldı.
İMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Erdoğan, tanıtım toplantısının açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, Beyaz Baretli Kadınlar projesi ile inşaat mühendisliği mesleğini seçen ve bu bölümde okuyan genç kadınların, sahada teknik olarak destek alacağı için mesleği tanıyarak iş hayatına atılacağını dile getirdi. Desteği alan kadınların, kendisinden sonra mesleğe başlayacak gençler için bir rol model olacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca bu ve benzer projelerin kadınların görev yaptığı tüm meslek dallarında başlatılmasının kadın mücadelesinde önemli katkısının olacağına inandığını belirtti. Türkiye’de son yıllardaki hakim siyasi havanın ve kültürün son yıllarda bizleri geriye götürdüğüne önemle vurgu yapan Erdoğan, “Kadına bakış değişti ama bir şekilde bu bakışa karşı kadın mücadelesi de ilerlemeye devam ediyor. Bizim oda olarak amacımız kadınların erkekler gibi tüm mesleklerde başaralı olabileceğini herkese anlatmak" diye konuştu.
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ise, Erkek Egemen Bir Toplumda, Erkek Egemen bir Meslekte; Beyaz Baretli Kadınlar Projesi ile genç mühendis kızlarımıza yardımcı olacak bu projeye destek vermekten gurur duyduğunu belirtti. Kendisinin de bir kadın olarak erkeklerin egemen olduğu başka bir alanda yani siyasette kadınların var olması için mücadele ettiğini belirten Çalkaya, kendilerinin Balçova'da da kadınların hayatın her alanda söz sahibi olması için çok mücadele ettiklerini söyledi ve bunda başarılı da olduklarına dikkat çekti. Balçova Belediye Meclisi’nde kadın üye sayısının her geçen yıl arttığını bildiren Başkan Çalkaya, “Bir kadın belediye başkanı var. Semt evlerinde öğrendiği meslek ile evine ekmek götüren yüzlerce kadın var. En önemlisi de haklarının farkında olan binlerce Balçovalı Kadın var. Bu nedenle genç inşaat mühendisi kadınlara destek vermek amacıyla başlatılan Beyaz Baretli Kadınlar projesini duyar duymaz bu projeye katkı vermek istedik. Kadınların bu ülkede hak ettiği noktalara gelmesi için yapılan her projeye de gücümüz yettiği oranda destek vereceğiz” dedi.
  
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise şu cümleleri kurdu:
“Beyaz Baretli Kadınlar çalışmasına benzer çalışmalar diğer bütün meslek gruplarına örnek olması gereken bir hareket.  Buna destek veren herkesi de ayrı ayrı kutluyorum. Karşıyaka Belediyesi olarak da kendi adımıza elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu tekrar söylemek isterim. Bizim mesleğimizde ayrımcılık genelde yoktur. Ama bazı branşlar için kadından ortopedist olmaz, cerrah olmaz gibi saçma sapan şeyler söyleyenler var. Onları kendi içimizde uyararak çözüyoruz. Bu hareket inşaat mühendisliğinde sembol olabilecek, başarıldığı takdirde de kadın erkek eşitliği açısından önemli adımlar atılmasını sağlayacak bir hareket. Kadınlardan çok güzel çok başarılı inşaat mühendisi olur. Bunu görebilmek için sadece onlara fırsat verilmesi gerekir. Sizin bu çabanız birçok genç için örnek olacaktır. Sizden ilham alan genç kızlarımız bu alana yönelecektir.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum