Budak, tohumun önemine dikkat çekti

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bir sempozyum düzenlendi. EÜ Rektörü Necdet Budak, tohumun sağlık açısından önemine dikkat çekti.

Budak, tohumun önemine dikkat çekti

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bir sempozyum düzenlendi. EÜ Rektörü Necdet Budak, tohumun sağlık açısından önemine dikkat çekti.

Budak, tohumun önemine dikkat çekti
24 Eylül 2019 - 15:21

Sempozyuma çok sayıda akademisyen, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Hülya İlbi katılım gösterdi.
İsrail, Avustralya, Almanya, İtalya, Avusturya, İspanya, İngiltere, Danimarka ve Kanada’dan toplam 25 yabancı katılımcı olmak üzere 90 araştırmacının bulunduğu sempozyum, 26 Eylül tarihine kadar sürecek.
Sempozyumda konuşma yapan Rektör Budak, hızla gelişen tohumculuk sektöründe ülkemizin de söz sahibi olması için devlet tarafından çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı. Tohumun öneminin farkında olduğunu söyleyen Budak, “Bilimsel çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle Tohum Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimizde, akademisyenlerimiz ciddi bilimsel projelerin yürütücülüğünü yapıyor. Ege Üniversitesi Rektörlüğü olarak bu çalışmalara desteğimiz artarak sürecek” ifadelerine yer verdi.
“Anadolu’da Tohum Bilimi ve Arkeobotanik Araştırmalar” sempozyumunda ki bir diğer konuşmacı ise Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Hülya İlbi oldu.  İlbi, bugün tarımın en önemli sorununun artan dünya nüfusu ve azalan ekim alanlarına rağmen yeterli ve sağlıklı besine ulaşmak olduğunu kaydetti.
Anadolu’nun sahip olduğu verimli topraklar, biyoçeşitliliği, iklimsel özellikleri nedeniyle tarıma dayalı medeniyetlerin kurulduğu bu toprakların, tarımın başlangıç noktası olduğunun altını çizen İlbi, “Neolitik Dönemden itibaren ilk tarımsal etkinliklerin gerçekleştirildiği Anadolu topraklarında, tarımın insanlığın kültür tarihinde kilit bir rol oynadığı net bir şekilde ortaya konmaktadır. Bu nedenle, kültür tarihinin önemli bir kısmının tarımsal üretimin etrafında şekillendiği söylenebilir. Anadolu’da tarımı yapılan çeşitli bitki türleri ve bunların geleneksel tüketim ve kullanım eski toplumların beslenme stratejileri ve teknolojilerinin göstergesi olmuştur” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İlbi, zamanla tohumun ticari değer kazandığını belirtti.   Tüketicilerin insan sağlığı ve beslenme açısından taleplerinin çeşitlenmesi, besin içeriği yüksek zengin tat ve aroma özelliklerine sahip besinlerin tercih edilmesi, yeni çeşitlerin ıslah edilmesi zorunluluğunu beraberinde getirdiğini söyleyen İlbi, “Tohum bilimi ve teknolojisi alanındaki araştırmalarla yeni çeşitler geliştirilmesinin yanı sıra,  mevcut yerel çeşitlerin değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması mümkün hale gelmiştir. Ayrıca sürekli gelişen ve büyüyen AR-GE ile tohum kalitesini arttırma, hastalık ve zararlılara dayanıklı yeni çeşitler geliştirme ve çevre-insan sağlığına dost üretim tekniklerine dayalı pek çok teknoloji geliştirilmiştir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum