"Emekliler insanca yaşamak istiyor"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, emeklilerin sendikal haklarının verilmesi için TBMM’ye verdiği kanun teklifi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Beko, emeklilere sendikal haklarının verilmesi için gerekli çabayı gösterdiğini ve emekliler isteklerini gerçekleştirinceye kadar mücadelelerine destek vereceğini söyledi.

"Emekliler insanca yaşamak istiyor"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, emeklilerin sendikal haklarının verilmesi için TBMM’ye verdiği kanun teklifi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Beko, emeklilere sendikal haklarının verilmesi için gerekli çabayı gösterdiğini ve emekliler isteklerini gerçekleştirinceye kadar mücadelelerine destek vereceğini söyledi.

05 Temmuz 2019 - 16:53

1995 yılından bu yana, gerek idari, gerekse adli yargıda kurulan emekli sendikaları lehinde verilmiş birçok mahkeme kararı bulunduğunu vurgulayan Beko, “Tüm bu ulusal ve uluslararası belgeler ile ülkemizin geldiği nokta, demokratik hak arama kanallarının açık tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla sunmuş olduğumuz bu kanun teklifinin hızlıca görüşülüp kanunlaşması çok önemlidir”dedi.
Emekli sendikalarına ilişkin iç hukuk düzenlemelerinin yapılmamış olması, fiilen kurulmuş ve kurulacak olan emekli sendikalarının idarenin keyfi ve hukuk dışı uygulamalarına maruz kalmalarına sebep olduğunu kaydeden Beko şunları söyledi:
         “ Bu tutumlar Türkiye’yi uluslararası yükümlülüklerini ihlal eden ülke konumuna düşürmekte ve uluslararası platformlarda zor durumda bırakmaktadır. Bunun yanı sıra gerek ülkemizin geldiği nokta, demokratik hak arama kanallarının açık tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Unutulmamalıdır ki; İnsanca yaşamak emeklinin de hakkıdır. Sadaka talep etmiyorlar, haklarını istiyorlar.”
Emekliler Haftasının kutlandığı günlerde emeklilerimize yeni haklar kazandıracak bu yasa teklifini TBMM’ye sunmakla gurur duyuyorum. Emeklilerin sorunlarına bir nebze de olsa çözüm bulunursa bu bize mutluluk verir diyerek sözlerine devam eden Beko açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
 “Emeklilerimizin sorunları ve bu kapsamda sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve emeklilerin sendikalarının yasal bir statüye kavuşması adına TBMM Başkanlığına sunmuş olduğum kanun teklifi ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum. Emeklilerin talepleri şunlardır

  • Tüm kurul ve kurumlarıyla yerleşmiş; ileri demokrasi koşullarında bir yönetim anlayışı talep etmektedir.
  • Ülke sınırları içerisinde ve komşu ülkelerle barış içinde bir yaşam talep etmektedir.
  • Zira anti-demokratik uygulamalardan ve savaştan etkilenenlerin başında emekliler/yaşlılar gelmektedir.
Emekliler;
  • Yaşanabilir bir çevre, korunan bir doğa, yaşlarına uygun bir şehir planlaması talep etmektedir. Bundan sonraki yaşamlarını geçirecekleri, nefes alınabilecek; yaşları itibariyle rahat hareket edebilecekleri alanlar talep etmektedir.
Emekliler;
  • Ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti talep etmektedir.
  • Yıllarca artı değer üreten; ülkenin kalkınmasına katkı sunan yaşlı emekçiler; bundan sonraki yaşamlarını sağlıklı geçirmek istemektedir.
  • Bu anlamda her türlü sağlıkta katkı payı ve ilaç ödentilerinin kalkması gerektiğine inanmaktadır.
Emekliler;
  • İnsanca yaşayabilecekleri bir ücret talep etmektedir.
  • Bu nedenle en düşük ücretin Temmuz 2019 itibariyle -dul ve yetim aylıkları dâhil- net 2.500 lira olmasını; bundan sonraki ücret artışlarının ise bilimsel olarak; enflasyon artışı ile birlikte milli gelir artışından pay verilerek hesaplanmasını talep etmektedir.
  • Bankaların en yoğun müşterisi olarak banka promosyonlarını alabilmek için yıllarca mücadele etmiş; ancak kazanılmış olan bu mücadele sonucu komik ödentilerle karşı karşıya kalmıştır. Bu anlamda banka promosyonlarının fiili çalışan kamu emekçilerinin altında olmaması gerektiğine inanmaktadır.
  •  Yine yılda iki kez verilmesi uzun uğraşlar sonucu hükümete kabul ettirilen ikramiyelerin 2019 Ağustos ayında kutlayacağımız Kurban Bayramı için 1.750 lira olmasını ve her yıl asgari ücret artışı tutarında arttırılmasını talep etmektedir.
Emekliler;
  • Tüm bu insani taleplerin gerçekleşmesi için ise toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmenin kaçınılmaz olduğunun bilinciyle hareket etmektedir.”
Haber: Alperen Duran

YORUMLAR

  • 0 Yorum