Yanan Arazilere Zeytin ve İncir Fidanı Dikilecek

Orman yangınlarında ağaçları yanan üreticilere Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından binlerce zeytin ve incir fidanı dağıtıldı.

Yanan Arazilere Zeytin ve İncir Fidanı Dikilecek

Orman yangınlarında ağaçları yanan üreticilere Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından binlerce zeytin ve incir fidanı dağıtıldı.

Yanan Arazilere Zeytin ve İncir Fidanı Dikilecek
15 Mart 2021 - 00:44

Zeytin ve İncir üretiminde Türkiye’de ilk sırada bulunan Aydın’da geçtiğimiz aylarda yaşanan orman yangınları binlerce incir ve zeytin ağacını yok etmişti. Çiftçiler tarafından yıllarca emek harcanarak yetiştirilen bu ağaçlar üreticilerin tek gelir kaynağını oluşturuyordu.
Aydın Büyükşehir Belediyesi (ABB) ağaçları yanan üreticilerin mağduriyetini gidermek için harekete geçerek konuyla ilgili bir ekip oluşturdu. Bu ekip, yangından zarar gören 3 ilçedeki 10 farklı bölgede tek tek ağaç tespiti yaptı. Yanan zeytin ve incir ağaçlarının aynı yerde yeniden yeşermesi ve özellikle tarımsal üretimin devam etmesi için Büyükşehir tarafından, Aydın yöresine özgü ve ürün kalitesi yüksek olan Sarılop İncir ve Memecik Zeytin türlerinin fidan destek projesini geliştirildi.
ABB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, yangından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Pınardere Mahallesi’nde üreticilere fidanlarını dağıttı.  Fidanları teslim alan vatandaşlar, zaman kaybetmeksizin fidanları yanan alanlara dikti. Büyükşehir Belediyesi, bu ekolojik ve ekonomik destek projesi ile yerelden kalkınmanın sürekliliğinin sağlanmasını hedefliyor.
Yangın nedeniyle yok olan ağaçların yerine Aydın’ın coğrafik tescilli yerli ürünleri olan fidanlarla destekleme yaptıklarını belirten ABB Başkan Vekili Barış Altıntaş, “Bölgemizdeki 3 ilçemizde meydana gelen yangında gerçekten ciğerlerimiz yandı. Üreticimizin zeytin ve incir ağaçlarında ciddi kayıplar oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu yaptığı toplantılarda yerinde tespitlerle ağaçlarını ve ürünlerini kaybeden çiftçimize destek olmak için, Aydın’ın coğrafik tescilli ürünleri olan memecik zeytin ve sarılop incir fidanı dağıtımı yapıyoruz vatandaşlarımıza. İnşallah, Aydın’daki mağdur vatandaşlarımız bu desteklerimiz ile tekrar üretime devam edecekler” dedi.
Aydın’ın geleceği için çalışmaya devam edeceklerini kaydeden  Altıntaş, “Yaklaşık 500 yıllık geçmişi olan zeytin ağaçlarımızı bu desteğimiz ile tekrar küllerinden doğacak. Memleket şairimiz Nazım Hikmet’in dediği gibi “Öylesine ciddiye alacaksın ki hayatı, 70’inde bile, mesela zeytin dikeceksin.” Biz Aydın’ın geleceğini ciddiye alıyoruz. Biz bu ciddiyetle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Aydın Büyükşehir Belediyemiz çiftçimizin ve vatandaşımızın her zaman yanında olacak” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum