Ekonomi sıkıntısı eğitime de yansıdı

CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, yeni eğitim öğretim dönemi için öğrencilere başarılar dileyerek iyi dileklerde bulundu.

Ekonomi sıkıntısı eğitime de yansıdı

CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, yeni eğitim öğretim dönemi için öğrencilere başarılar dileyerek iyi dileklerde bulundu.

Ekonomi sıkıntısı eğitime de yansıdı
16 Eylül 2019 - 16:17

Karabağlar’ın eğitimde zor bir yıl geçireceğini söyleyen Yıldız, “Ekonomik kriz öğrenci velilerinin yapacakları harcamalara net bir şekilde yansıyor. Çocuk kitapları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.51, resim boyaları yüzde 16.30, okul çantası yüzde 18.20, diğer kırtasiye malzemeleri yüzde 30.51, resim boyaları yüzde 33.11, okul defteri yüzde 33.73, kalem fiyatları ise yüzde 34.75 artış göstermiştir. Bu durum ailelerin bütçesine yeni bir yük getirmiştir” ifadelerine yer verdi.
Öğrencilerimizi, ailelerini ve eğitimcilerimizi zor bir yıl beklediğini söyleyen Yıldız, “2019-2020 eğitim-öğretim yılında 4+4+4 düzenlemesinin yaşama geçirilmesinin 8’inci yılı olması nedeniyle bu yıl LGS’ye girecek öğrenci sayısının yüzde 50 artış gösterecek. 2020 yılında LGS’ye 1 milyon 800 bin öğrenci girecek” dedi.
Karabağlar ilçesinde adrese dayalı sistemden ve nitelikli - niteliksiz lise ayrımından kaynaklanan bazı okullarda yığılma olduğunu belirten Yıldız, “Karabağlar, ülkenin genel olumsuz tablosundan fazlasıyla etkileniyor. Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyunun tepkisini azaltmak için ilçemizdeki iki Anadolu Lisesi’nin kontenjanını iki katına çıkardı. Eğitimin niteliğini düşüren ikili eğitime kimi okullarda dönüş oldu. İnönü Lisesi’nin kontenjanı iki katına çıkarılırken Şehit Erkan Özcan Anadolu Lisesi’nde böyle bir artışa gidilmedi. Bu düzenleme plansızdır ve belli okullarda yığılmaya sebep oldu” şeklinde konuştu.
Adrese dayalı sistemde düzenlemeye gidilmesinin şart olduğunu vurgulayan Yıldız, “Gerek çoğu mahallemizde ve yakınında lise olmadığı için gerek kontenjan belirlemeleri plansız yapıldığı için sistem acil durum sinyali vermektedir. Meslek liseleri özendirilmeli, liselerin nitelikli-niteliksiz durumu gözden geçirilmeli, ilçe öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak yeni planlamalar yapılmalı. İlçemizde ortaokulların sayısı yeterli değildir. İkili eğitim ortaokullarda yaygındır. Öğrencilerimiz sabah karanlığıyla akşam karanlığı arasına sıkışmıştır. Yeni binalar yapılarak ortaokulların hepsinde tekli eğitime geçilmelidir. İlçemizde okul öncesi eğitim de maalesef yeterli değildir. Bu da eğitimde ikilik yaratacak alanların türemesine neden olmaktadır” dedi.
Yıldız, aynı zamanda Karabağlar’daki liselerin bulunduğu noktalara dikkat çekti. Karabağlar’daki liselerin İnönü Caddesi’ne paralel kısımda yer aldığını dile getiren Yıldız, “İlçemizin doğu ve güney kısımlarında lise yok; dolayısıyla taşıma ailelere ayrı bir yük. Ekonomik durumu iyi olmayan insanlar çocuğunu nasıl gönderecek? Lise sayısının azlığından öngörülen öğrenci sayısının iki katı fazlası öğrenci alınıyor. Bu durumda eğitimin kalitesi ortadan kalkıyor” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum